Festival Novo vrijeme za stare stvari 3 u Riperaju

Autor: Nikola Cvjetović 15.11.2023

riperaj

Program festivala Novo vrijeme za stare stvari 3 provjerite u nastavku...

Rijeka - KD Čistoća Rijeka će od 20. do 24. studenog 2023. godine u Riperaju (Ivana Zajca 20b) obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR).

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) najveća je europska inicijativa koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom, a ove godine se obilježava od 18. do 26. studenog. Na sudjelovanje u obilježavanju se potiču svi, od lokalne samouprave, privatnih poduzeća, škola, organizacija civilnog društva, kao i sami građani, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom. Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada je ‘Ambalaža’.

Novo vrijeme za stare stvari 3. naziv je višednevnog festivala kojim će KD Čistoća u Riperaju obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada 2023., ponajprije s ciljem podizanja svijesti o utjecaju koji otpadna ambalaža ima na okoliš. Nizom edukativnih radionica prenamjene otpadne ambalaže, izradom višekratne ambalaže, izložbom umjetničkih radova Dječjeg vrtića Kvarner te poticanjem upotrebe bezambalažnog aparat BERT uz donaciju platnenih vrećica, potaknuti će se sudionike na promišljanje o promjeni načina kupovine, korištenja i mogućnostima ponovne uporabe ambalažnog materijala.

Mjesto održavanja festivala Novo vrijeme za stare stvari je Riperaj, gradska radionica Komunalnog društva Čistoća, namijenjena za besplatne popravke, a koja radi tijekom cijele godine. Riperaj je osnovan po uzoru na Repair caffe u listopadu 2019. godine, a do danas broji više od 6000 uspješno popravljenih predmeta i preko 100 održanih radionica na temu sprečavanja nastanka otpada i ponovne uporabe u svakodnevnom životu.

ewwr2023-banner-fb_riperaj

Program festivala Novo vrijeme za stare stvari 3:

20.11. PONEDJELJAK – Prvog dana festivala u jutarnjem terminu u goste nam dolaze učenici Osnovne škole Pećine koji će uz mentoricu Tanju Blašković učiti kako izraditi novčanik od višeslojne ambalaže (tzv. tetrapaka)

21.11. UTORAK – Drugog dana festivala u 17.00 sati održat će se radionica izrade eko vrećica za kupnju voća i povrća koju će voditi Iva Šamanić Jureša

23.11. ČETVRTAK – Trećeg dana festivala u 17:30 sati održat će se radionica izrade ekoloških krpica od pčelinjeg voska koju će voditi Jasna Pamuković

Tijekom cijelog tjedna trajanja festivala svi posjetitelji će moći pogledati izložbu radova

Tijekom cijelog tjedna trajanja festivala svi posjetitelji će moći pogledati izložbu radova Dječjeg vrtića Kvarner, a za svaku kupnju u bezambalažnom aparatu BERT dijele se i platnene vrećice na dar!

Svoje sudjelovanje na radionici izrade eko vrećica za kupnju voća i povrća 21.11. i izrade ekoloških krpica od pčelinjeg voska 23.11. svi zainteresirani mogu prijaviti putem info-maila: info@cistoca-ri.hr ili Facebook stranice Riperaja. Prijave će se zaprimati do popunjenja pojedine radionice.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...