Belma Džomba istrčala maraton u Tokiju

Autor: Portal Torpedo 03.03.2024

belma_dzomba_tokio

- Od prvog do zadnjeg trenutka, nošena publikom, ostalim trkačima, nisam ni primjetila da sam odradila tih famoznih 42 kilometra i zaradila svoju prvu maratonsku medalju. I to medalju jednog od šest World Major Maratona, kazala je Belma.

Kostrena - Ovogodišnji maraton u Tokiju okupio je više od 37.000 trkača iz mnogih država svijeta, a među njima je bila i naša Kostrenka Belma Džomba.

Među utrkama na koje se prijavljuje lutrijom, odnosno izvlačenjem, maraton u japasnkoj prijestolnici slovi za jedan od onih na koje se najteže prijaviti. Tako je i ove godine stiglo oko 350.000 prijava trkača iz cijelog svijeta, a njih 37.000 uspjelo je dobiti mogućnost sudjelovanja na ovoj prestižnoj utrci. Ipak, među svim tim prijavama izvučena je i ona od naše Belme koja je danas u pratnji svoje obitelji u dalekom Japanu uspješno istrčala svoj prvi maraton.

Nismo uspjeli razgovarati nego je u poruci upitati za prve dojmove, a kad se vrati doma i kad se dojmovi slegnu, zamolit ćemo je za poduži razgovor. Evo što nam je napisala:

- Bilo je predivno, zaista očaravajuće. Imala sam osjećaj da sam u nekoj rijeci i plutam nizvodno bez upotrebe snage mišića. Od prvog do zadnjeg trenutka, nošena publikom, ostalim trkačima, nisam ni primjetila da sam odradila tih famoznih 42 kilometra i zaradila svoju prvu maratonsku medalju. I to medalju jednog od šest World Major Maratona!

Pobjednici ovogodišnjeg izdanja maratona u Tokiju su Kenijac Benson Kipruto u muškoj konkurenciji i Etiopljanka Sutume Asefa Kebede. Kipruto s vremenom 2:2:16 i Kebede s vremenom 2:15:55 su postavili rekorde staze.

Tokijski maraton u dužini od 42,1 kilometar prvi je na rasporedu u kalendarskoj godini i spada među šest najpoznatijih maratonskih utrka u svijetu, uz one u Bostonu, New Yorku, Chicagu, Londonu i Berlinu.

Od 2015. godine utrka ima pretraživač po nacionalnostima i od tada je zabilježeno sudjelovanje pet trkača iz Hrvatske u 2016. godini, dvoje u 2018. godini i njih 11 u 2023. godini.

Izvor: Naša Kostrena

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...